Spółki Grupy Van Pur
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką Cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
Na Górnym Śląsku, w sercu miasta Zabrze, warzymy wysokiej jakości piwo, którego smak jest tak bogaty jak historia miejsca, w którym powstaje.
Od 1860 r. Browar Zabrze jest częścią historii Górnego Śląska. Browar jest jednym z najstarszych zakładów produkcyjnych miasta. Produkcja piwa w zabrzańskim browarze trwała nieprzerwanie przez dwie wojny światowe, mimo częściowego zniszczenia zakładów.
Van Pur stał się właścicielem Browaru w Zabrzu w 2002 roku. Natychmiast wdrożyliśmy kompleksowy system inwestycyjny. Dziś produkujemy tutaj 820 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Prócz 10 nowoczesnych tankofermentatorów cylindryczno-stożkowych, rozlewni puszek, butelek szklanych i kegów, browar dysponuje 18 kadziami do fermentacji otwartej. Dzięki temu jesteśmy w stanie warzyć piwo według tradycyjnych metod i kultywować najlepsze tradycje piwowarskie regionu.
Browar w Zabrzu jest aktywnym uczestnikiem życia kulturalnego i sportowego w regionie. Wspiera lokalnych partnerów i jest naturalnym towarzyszem wydarzeń bliskich sercu mieszkańców regionu.
820 tys. hl
tyle wynosi roczna produkcja browaru
1860 rok
data produkcji pierwszego piwa