Spółki Grupy Van Pur
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką Cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
Browar w Koszalinie został założony w 1868 roku i początkowo miał charakter rzemieślniczy. Produkcję piwa na szerszą skalę rozpoczął w 1874 roku. Przez kolejne lata został znacznie rozbudowany i unowocześniony. W okresie międzywojennym produkował ok. 30 tysięcy hektolitrów piwa rocznie.
Po II wojnie światowej browar w Koszalinie na krótki okres zaprzestał produkcji i znalazł się pod zarządem radzieckim. Przez kilka lat funkcjonował jako magazyn Armii Czerwonej. Dopiero w 1960 roku jako Browar Brok został włączony w struktury państwowych Koszalińskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych i znowu wznowił produkcję piwa.
W 1990 roku koszaliński browar został sprywatyzowany i trafił w ręce kolejnych właścicieli. Przed likwidacją uratował go Van Pur - kupując browar od duńskiej firmy Royal Unibrew.
Dziś w browarze pracują 24 tankofermentatory, zdolne wyprodukować 630 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Browar ma własną rozlewnię puszek, butelek szklanych i kegów oraz stację odzysku CO2, która pozwala chronić środowisko naturalne okolicy. Bogactwo tutejszej natury, morska bryza i tradycja warzelnicza koszalińskiego browaru to sekret smaku bursztynowego piwa Brok.
630 tys. hl
tyle wynosi roczna produkcja browaru
1874 rok
data produkcji pierwszego piwa