Spółki Grupy Van Pur
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką Cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
Jędrzejów z powodzeniem można nazwać piwowarskim centrum Kielecczyzny. Tradycje warzelnicze regionu sięgają średniowiecza, a główną rolę w kształtowanie lokalnego piwowarstwa odegrał zakon cystersów. Zakonnicy warzyli tu piwo przez wiele wieków - w niewielkich ilościach na użytek lokalny, ku uciesze mieszkańców Jędrzejowa.
W 1817 roku wielowiekową spuściznę browarnictwa cysterskiego przejęli prywatni wytwórcy. W 1823 roku powstał tu browar przemysłowy o mocach produkcyjnych 4000 hektolitrów piwa rocznie. Po 50 latach browar wykupił Jan Frohlichen, który w znacznym stopniu go zmodernizował, a 30 lat później browar całkowicie przebudowano - w miejscu starych budynków powstały nowe, wyspecjalizowane w warzeniu piwa pilzneńskiego.
W okresie międzywojennym roczna skala produkcji została zwiększona do 8000 hektolitrów piwa. II wojna światowa spowodowała zatrzymanie pracy browaru, ale tuż po jej zakończeniu w Jędrzejowie znów wznowiono produkcję.
Przez prawie 50 lat browar był własnością państwową. W 1995 roku został sprywatyzowany i rozpoczął nowy rozdział w swojej historii jako Małopolski Browar Strzelec. Jego wiodącą marką było jasne piwo Strzelec, które tak zasmakowało nabywcom, że w krótkim czasie jego produkcja wzrosła trzykrotnie.
Van Pur stał się właścicielem jędrzejowskiego browaru w 2009 roku i od tej pory kontynuuje wielowiekowe tradycje warzelnicze tego regionu.
500 tys. hl
tyle wynosi roczna produkcja browaru
1823 rok
data produkcji pierwszego piwa