Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.

Podaj datę urodzenia

Spółki Grupy Van Pur

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką Cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Browar w Braniewie

Piwa warzone na bazie wody oligoceńskiej
Browar w Braniewie - Van Pur

Tradycja warzenia piwa w Braniewie sięga XVI wieku.

Na przełomie XVIII i XIX wieku zanikła, aby odrodzić się w 1854 roku. Browar bardzo szybko zasłynął z wysokiej jakości piwa, które później zaczął eksportować nawet do Szwecji.

Na przestrzeni lat w Browarze Braniewo powstało wiele marek piwnych. W zakładzie warzony był Specjal i licencyjny Grolsch. Do browaru wprowadzano najnowocześniejsze technologie w celu produkowania piwa odpowiadającego światowym standardom.

Dzisiaj jego sztandarowy produkt to znakomite piwo Braniewo, od lat cenione na Północy Polski.

Piwa warzone w Braniewie posiadają wyjątkowo czysty profil smakowy. Unikalne walory to zasługa wody stosowanej w procesie warzenia. Browar do warzenia piwa wykorzystuje wodę oligoceńską z własnych ujęć głębinowych znajdujących się na terenie browaru. Woda ta, zwana też artezyjską, swoją pierwotną czystość zawdzięcza okresowi powstania - ponad 20 mln lat temu. Czerpana z własnego ujęcia głębinowego, o głębokości 110 - 160 metrów, posiada idealne parametry do produkcji złotego trunku. Wpływa ona bezsprzecznie na niepowtarzalny i wyjątkowy smak powstających tutaj piw.

1 mln hl

tyle wynosi roczna produkcja browaru

1854 rok

data produkcji pierwszego piwa

Dane kontaktowe

Van Pur S.A.
Browar w Braniewie
ul. Morska 4
14-500 Braniewo