Spółki Grupy Van Pur
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką Cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
Na przełomie XVIII i XIX wieku zanikła, aby odrodzić się w 1854 roku. Browar bardzo szybko zasłynął z wysokiej jakości piwa, które później zaczął eksportować nawet do Szwecji.
Na przestrzeni lat w Browarze Braniewo powstało wiele marek piwnych. W zakładzie warzony był Specjal i licencyjny Grolsch. Do browaru wprowadzano najnowocześniejsze technologie w celu produkowania piwa odpowiadającego światowym standardom.
Dzisiaj jego sztandarowy produkt to znakomite piwo Braniewo, od lat cenione na Północy Polski.
Piwa warzone w Braniewie posiadają wyjątkowo czysty profil smakowy. Unikalne walory to zasługa wody stosowanej w procesie warzenia. Browar do warzenia piwa wykorzystuje wodę oligoceńską z własnych ujęć głębinowych znajdujących się na terenie browaru. Woda ta, zwana też artezyjską, swoją pierwotną czystość zawdzięcza okresowi powstania - ponad 20 mln lat temu. Czerpana z własnego ujęcia głębinowego, o głębokości 110 - 160 metrów, posiada idealne parametry do produkcji złotego trunku. Wpływa ona bezsprzecznie na niepowtarzalny i wyjątkowy smak powstających tutaj piw.
1 mln hl
tyle wynosi roczna produkcja browaru
1854 rok
data produkcji pierwszego piwa